София добави нови 34 фирми на Пеевски и Божков в черния списък

Правителството добави нови 34 фирми в черния списък. Те са свързани с Делян Пеевски и Васил Божков, които преди седмица бяха санкционирани за корупция по американския закон “Магнитски”. Сред тях няма фирми, контролирани от третия българин от списъка на САЩ – Илко Желязков, съобщи БНР.

На 2 юни САЩ наложиха санкции на общо шестима българи по два различни закона. Пеевски, Божков и Желязков са тези, които са посочени като причастни към корупция по глобалния закон “Магнитски”. Сред ограниченията, които законът предвижда, е и блокиране на собствеността им на територията на САЩ, както и мерки срещу 64 фирми и организации, свързани тях.

Дни по-късно Министерството на финансите в София създаде собствен черен списък на фирмите, асоциирани с тримата, като възпроизведоха в него имената на компаниите, посочени от САЩ. Беше съобщено, че той ще се попълва.

Късно вечерта в сряда списъкът беше увеличен с още 34 фирми и в момента наброява 98 компании.

Сред новите компании има 26, които са асоциирани с Божков и 8, свързани с Делян Пеевски. Сред тях има офшорни компании, регистрирани в Обединените арабски емирства, Франция, Люксембург, Албания и Румъния. Има и фирми, цитирани в международни разследвания, съобщава БНР.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: