Святлана Циханоуска призова за по-строги санкции срещу Беларус

Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска призова западните държави да наложат по-строги санкции на властите в родината ѝ. Тя направи това в интервю за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) в Прага.

По думите й налагането на санкции са единственото начинание, което може да уязви авторитарния режим в страната.

“Ние всички разбираме, че можем да блокираме режима икономически – така, че да стане невъзможно да се плаща на полицаите и на военните”, каза Циханоуска.

През август 2020 г. тя се кандидатира за президент на страната. Изборите, в които за победител се обяви Александър Лукашенко, бяха окачествени от опозицията като фалшифицирани. Западът също не призна резултатите от вота за легитимни. Това постави началото на многомесечни протести, в които бяха арестувани хиляди демонстранти и беше приложено масирано полицейско насилие.

Част от опозицията беше прогонена от страната. Самата Циханоуска напусна Беларус ден след изборите, след като разбра, че семейството й не е в безопасност. Оттогава тя призовава ЕС, САЩ и други западни държави да се ангажират повече със съдбата на страната й.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: