КПКОНПИ глоби кметицата на “Красно село” за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) глоби в сряда кметицата на столичния район “Красно село” Росина Станиславова с 15 000 лв. за конфликт на интереси. Ако решението бъде окончателно потвърдено от съда, тя ще трябва да освободи поста си.

Производството срещу нея беше образувано по сигнал на ГЕРБ за това, че по европейски проект сама си е определила възнаграждение от средства, отпуснати по програмата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“.

Според решението на КПКОНПИ Станиславова трябва да възстанови сума от 10 000 лв. в полза на държавата. Тя беше избрана за районна кметица на “Красно село” на последните местни избори през 2019 г. с подкрепата на “Демократична България”, но от коалицията вече свалиха доверието си от нея.

Антикорупционната комисия е установила, че Станиславова сама е посочила себе си за ръководител на екипа по въпросния проект. След това е издала втора заповед, с която е възложила допълнителни функции и е определила почасовото възнаграждение на членовете на екипа, като най-високата ставка е била за самата нея.

“С тези свои действия Станиславова е реализирала конфликт на интереси, като е издала актове в свой частен интерес, а също е формирала права и облага за себе си в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност”, се казва в решението на КПКОНПИ.

Пред комисията Станиславова е посочила, че е нормално да бъде ръководител на проект, след като ръководи и цялата общинска администрация на район “Красно село”, но доводът ѝ е отхвърлен от проверяващите.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: