Шефът на “Автомагистрали” получава 11 700 лева месечно на фона на дългове за милиони

Сменено е цялото ръководство на дружеството “Автомагистрали” ЕАД. 

Със заповед на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова вече е назначен и новият управленски състав.

Причината – констатирани в доклада на Сметната палата нередности, както и съмнения за нецелесъобразно разходване на публичен ресурс от предишното ръководство на държавното дружество.

За Bulgaria ON AIR досегашният изпълнителен директор на дружеството заяви, че вчера представители на МРРБ са влезли в сградата на “Автомагистрали” и са показали новия екип на ръководството. От министерството обаче не са дали мотиви за освобождаването на старото ръководство.

Рокадите в “Автомагистрали” ЕАД последваха доклада на Сметната палата, който разкри, че в нарушение на закона дружеството е получило от държавата поръчки за над 4 млрд. лв. От общо 14 договора, шест са сключени без проведена процедура за възлагане на обществена поръчка. Тогава изпълнителният директор на държавното дружество Стоян Беличев отрече тези твърдения.

В първия си брифинг пред медиите служебният министър на регионалното развитие потвърди, че 25 строителни фирми дължат 182 милиона лева, получени авансово от “Автомагистрали” за укрепване на свлачища. Парите са отпуснати през 2019 година. С тях е трябвало да бъдат укрепени 84 свлачища. Готов е само един обект, а 15 фигурират са само на хартия.

Никой не си купува тухли, преди да има проект за къщата“, заяви Комитова.

Дали парите ще бъдат върнати или проектите завършени обаче, не е ясно.

Ще започнат някакви съдебни процедури, кога ще свършат и как ще свършат, и дали ще я има тая фирма дотогава“, попита бившият председател на Браншова кама “Пътища” Румен Йовчев.

Заради обществения натиск “Автомагистрали” ЕАД публикува заплатите на директорския си борд. Оказа се, че изпълнителният директор Стоян Беличев получава месечно 18 минимални работни заплати – 11 700 лв. Останалите членове – Иван Коларов и Александър Филев, се разписват срещу 3 900 лв. на месец. Седмица след изнесените данни, рокадите в ръководството на държавното дружество вече са факт.

За Bulgaria ON AIR досегашният изпълнителен директор на “АвтомагистралиСтоян Беличев заяви, че не знае защо си тръгва.

В Борда на директорите са назначени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова. Досега Вълков се е занимавал с инвеститорски контрол и строителен надзор. В периода 2017-2018 е бил изпълнителен директор на “Автомагистрали“.

Иван Станчев пък е ръководител на отдел “Укрепване на свлачища” в държавното дружество, а Десислава Христова е заемала длъжността Член на Съвета на директорите в “Автомагистрали“.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: