ФБР възстанови многомилионен подкуп за руски хакери, блокирали ключов тръбопровод

САЩ възстановиха голяма част от подкуп, предназначен за група руски хакери, които блокираха ключова мрежа за пренос на горива.

По информация от американското Министерство на правосъдието от 7 юни агенти на ФБР са успели да проследят и върнат 63.7 биткойна, които се равняват на 2.3 милиона долара.

Компанията „Колониал Пайплайн”, която стана жертва на атаката, снабдява 45% от горивото, използвано по източното крайбрежие на САЩ. Атаката срещу нея доведе до прекъсване на доставките на множество места в страната.

„Успяхме да отвърнем на „ДаркСайд” като нападнахме цялата екосистема, която задвижва кибератаките, включително и дигиталните разплащателни способи, които хакерите използват”, каза заместник главния прокурор Лиса Монако.

На 8 май „Колониал Пайплайн” преустанови цялото подаване на гориво, след като хакерската групировка „ДаркСайд” успя да открадне поверителни данни от компютърната система на фирмата. Компанията заплати на хакерите подкуп в размер на 75 биткойна, равняващи се на 4.4 милиона долара, за да избегне публикуването на въпросните данни в интернет пространството.

Директорът на „Колониал Пайплайн”Джоузеф Блоунт благодари на ФБР и каза, че възпрепятстването на хакерските дейности е „най-сигурният начин да се предотвратят подобни кибератаки за в бъдеще”, каза той и добави, че е необходимо частният сектор да инвестира повече в киберсигурността.

Подобни кибератаки са все по-често явление. По-рано тази година представители на президентската администрация на САЩ определиха хакерската дейност за заплаха от национален мащаб. Болници, училища, полицейски участъци, както и правителствени организации са постоянна мишена за хакерите, често базирани извън САЩ.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: