“Репортери без граници“: Властите да проверят бившите медии на Пеевски и как той гарантирал медиен комфорт

Властите в България да разследват Делян Пеевски за търгуването му на “позитивно медийно отразяване срещу защита от наказателно преследване“, както и как са се финансирали доскоро притежаваните от него медии. За това призова в своя позиция международната организация “Репортери без граници“ (RSF).

Повод за позицията на организацията станаха наложените от САЩ санкции по закона “Магнитски“, които бяха оповестени преди седмица. В мотивите за поместването на Пеевски в списъка със санкционирани освен участие в корупция, търговия с влияние и подкупи и налагане на контрол върху ключови институции в България, американските власти посочиха също и че че през септември той е “работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г.”, а замяна, след договорка с политици, е получил защита от наказателно преследване.

От RSF настояват да се обърне специално внимание на публичните средства, които са отивали по посока на притежаваните от Пеевски медии.

“Репортери без граници” от години предупреждава, че конфликтът му на интереси и корупцията имат разрушителен ефект върху свободата на словото”, се казва още в позицията.

Досокоро Пеевски беше крупен медиен собственик, но в края на миналата година продаде медийната си група, която включваше националните вестници “Телеграф” и “Монитор”, както и редица регионални издания. Те бяха закупени от новия собственик на “Нова Броудкастинг Груп” и “Виваком“ “Юнайтед партнърс“.

След наложените от САЩ санкции прокуратурата обяви, че се е самосезирала по доклада на американското финансово министерство.

В списъка с лица, включени от американската администрация, попаднаха още укриващият се в Дубай Васил Божков, заместник-председателят на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившият зам.-министър на икономиката от ГЕРБ Александър Манолев и бившите служители в Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: