Министърът на културата: Изчезнали са близо 4,5 милиона евро от проекти

Проф. Велислав Минеков изпраща до Лаура Кьовеши сигнали за Ларгото, Квадрат 500 и Яйлата

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви днес три сигнала, които ще изпрати за разследване до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те са за ремонта на Ларгото в София, за музея “Квадрат 500” и реставрацията на Яйлата.

“Потресаващи са нещата в Министерството на културата по отношение на финансови загуби и евросредства, каза той на пресконференция в галерия „Средец“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Чудо е, че има пресконференция в МК. Такова събитие не е провеждано поне в последните 20 години. Да имате министър, който да може да отговаря не на удобни, а на неудобни въпроси. Надявам се да ми задавате точно такива. Ще бъде отговорен пред всички журналисти. Оказва се, че аз потискам свободата на словото. Моля ви, питайте, пишете и говорете това, което казвам. Напротив, аз подкрепям свободата на словото. Не одобрявам насилието над журналисти. Комплектоваме всичко, което се е случвало през последните години в Министерството“, коментира Минеков.

Гледайте изказването му на живо ТУК

По думите му пресконференцията може да продължи 2-3 дни, ако изнесе цялата информация, която е открил. „Нещата наистина са потресаващи по отношение на финансови загуби, използване на евросредства през Министерството, външни фактори, където е имало подложен на нищета труд, невъзможност за работа на културни институти. Самото Министерство е работило почти без помръдване. Причината за това е духът на определено насилие, което е витаело над Министерството. Работим на високи обороти, няма да има празен ден“, подчерта Минеков и уточни, че работи и събота и неделя, а вечер се прибира с папка документи.

Изчезнали са по някакъв начин близо 4,5 млн. евро от проекти. Ще информирам българската прокуратура. След това европейската. Поради съмнение за използване на европейски средства информирам и за създаването на „Квадрат 500“. Този „Квадрат“ не е квадрат, защо е 500, не знам“, каза още той.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: