Богдан Кирилов: Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19

Честотата, с която се случват кампаниите за ваксиниране при нас се забавя

Това каза директорът на ИАЛ Богдан Кирилов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Най-предпочитана е ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

По думите му няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите.

Няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от „АстраЗенека“, но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно“, обясни Кирилов.

Общото количество дози ваксини, които очакваме у нас е 13 млн., като активно се работи за намиране на възможност за дарение или препродажба, каза още директорът на ИАЛ. По думите му засега има само едно договаряне с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК.

Кирилов коментира, че в момента има налични 3,8 млн. дози ваксини в страната, а са приложени 1,5 млн. дози.

Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група“, допълни Кирилов.

Относно ваксинацията на деца, Кирилов коментира, че кратката характеристика на „Пфайзер“ вече е променена, като се очаква и становище на експертния съвет по педиатрия. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 г.

Относно предполагаемата трета доза, Кирилов каза, че се очакват първите резултати от клиничните изпитвания.

Политика

Богдан Кирилов не коментира решението да бъде пенсиониран директора на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той го определи като изключителен професионалист, който много уважава.

Кирилов каза също, че до този момент ИАЛ комуникира успешно със зам.-министрите на служебното Министерство на здравеопазването.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: