Бетина Жотева с неадекватни отговори относно казуса с БНТ

Бетина Жотева отказа да отговори конкретно на някои важни за обществото въпроси относно медийния пейзаж и свободното слово у нас

Проблемите с Българската национална телевизия при излъчването на Борисовите лайфове във Facebook неведнъж са излизали на дневен ред, а сега за обяснения настоява и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, предава ФрогНюз.

Медийни експерти посочиха, че топката е именно в полето на Съвета за електронни медии, чийто председател е самата Жотева. Той е този, който трябва да осъществява контрол. За Борисовите лайфове и тяхното излъчване в ефира на националните телевизии СЕМ обаче мълчи.

Джесика Вълчева от ФрогНюз потърси за коментар Бетина Жотева

Ето как протече разговора едно към едно:

– Видях позицията на СЕМ и следя казусите с проф. Минеков и Българската национална телевизия. Какво вижда СЕМ в това, което се случва. Вижда ли някаква тенденция в медийното отразяване от страна на обществената телевизия, защото тя все пак е малко по-специална?

Не ви разбирам въпроса. За какви тенденции ми говорите и за кое отразяване става въпрос?

– Виждате ли притеснителните констатации, които са правени неведнъж. Имаше все пак протести пред обществената медия. Виждате ли липса на плурализъм в гледните точки, тенденциозност към някоя партия?

СЕМ има достатъчно мониторингови доклади от тази и миналата година за плурализъм за БНТ и БНР. Можете да ги отворите и да прочетете заключенията на нашите експерти. Това са огромни доклади, направени по подробна методика. Там ще видите минута по минута и предаване по предаване каква е тенденцията в националните радио и телевизия.

– А кога се очаква СЕМ да излезе с някаква позиция за предаването на живите излъчвания от джипа на бившия премиер Борисов във Facebook в ефира на националните медии.

СЕМ с позиция относно кое? Защо националните медии показват джипката ли?

Все пак това се случи в разгара на политическа предизборна кампания. Бе очевидно, че става дума за такава.

Когато става въпрос за предизборна кампания СЕМ може само да констатира нарушения и да ги изпрати към Централната избирателна комисия.

– Констатирани ли са нарушения?

Трябва да се обърнете към ЦИК. Там са изпратени всички наши сигнали.

. Питам авторът на тези сигнали – има ли сигнали и какво касаят?

Какви сигнали дали има? Защо медиите излъчват…

– Констатирали ли сте някакви нередности по време на предизборната кампания и в частност излъчването на лайфовете на Борисов от Facebook, които са предавани в национален ефир?

В национален ефир са предавани лайфове само по преценка на редакторите на националните телевизии. Няма закон, който да забранява какво да излъчват националните телевизии.

– А когато говорим за обществената медия? Когато говорим за bTV и NOVA, говорим за търговски медии.

Сериозно?? А, така ли… добре… Да. Добре.

– Говорим за обществената БНТ, защото там е доста по-специален въпросът.

Кое е по-специалното на БНТ? Че те нямат право да излъчват каквото преценят редакторите ли?

– Не съм казала това.

А какво ме питате тогава?

– Дали СЕМ е констатирала нарушения спрямо излъчването на лайфовете на бившия премиер Борисов при предаването им в БНТ.

Подобен санкционен режим за излъчване на лайфове на когото и да било в Закона за радио и телевизия няма. Тоест СЕМ е констатирал нарушения, които противоречат на Закона за радио и телевизия.

– Добре, благодаря Ви.

Моля.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: