Районният съд в Чепеларе е заплашен от закриване

понеделник, 07 юни 2021, 13:00 ч.

Районният съд в Чепеларе е заплашен от закриване

Жителите на града са готови на протест.

Районният съд в Чепеларе е заплашен от закриване. Причината е, че Висшият съдебен съвет обмисля съкращаване на броя на съдилищата у нас.

Жителите на града са готови на протест.

Двама съдии и 11 служители – толкова е щатът на Районния съд в Чепеларе, сочат сметките на Висшия съдебен съвет. И бюджет от близо половин милион лева, като месечно там се гледат около 15 дела.

„Цената на едно дело в Районен съд – Чепеларе, например, спрямо разглеждани дела, е два пъти по-висока отколкото е средната цена за България. Мисля, че е 900 лв., а средната стойност на едно дело за разглеждане е около 440 лв.”, обясни Боряна Димитрова от Съдийската колегия на ВСС.

С тези мотиви Съдийската колегия предлага съдът да стане териториално отделение на Районен съд – Смолян. Идеята обаче не среща подкрепа сред местните.

„Ние сме заплашени да изчезне оттук веднага районът на нотариуса, държавният съдебен изпълнител, всичките приходи от сделки с имоти, които постъпват в общината”, обясни Тонка Димчева – сдружение „Заедно за Чепеларе”.

От ВСС са категорични – хората няма да бъдат засегнати.

„Бюрото за съдимост ще си остане там, където е.  Дейността на нотариусите няма да бъде засегната.  Както и дейността на адвокатите няма да бъде засегната”, увери Боряна Димитрова.

С щат от двама съдии сега случайното разпределение на дела е почти невъзможно, както и специализацията на отделните магистрати, казват още кадровиците.

„За нас един от основните фактори е натовареността на съдилищата. И показателите ефективност и ефикасност. В този проект акцентът не е върху разходите за един съд”, коментира още Боряна Димитрова.

Хората в града обаче са категорични – дори и чрез видеоконферентни връзки, както е предвидено в проекта, правосъдието няма да бъде качествено. И се готвят за протест.

„Включително и със затваряне на пътя така, както вече сме го правили  с изразяване на гражданската си позиция”, заяви Тонка Димчева.

Предстои обществено обсъждане на проекта. Окончателното решение ще стане ясно в края на тази година.

http://www.bnews.bg/

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: