Тормозът над журналисти трябва да спре, предупредиха правозащитници

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призова румънските власти да прекратят тормоза над журналисти, разследващи случаи на корупция, и да не образуват наказателни дела срещу тях.

Апелът идва след съобщения на вестник Libertatea и на списание Newsweek-Румъния за това, че четирима техни журналисти са били разпитвани, след като медиите им са публикували разследване за корупция в обществените поръчки.

“За журналистите е от първостепенна важност да могат свободно да пишат за използването на обществени средства, без да се опасяват, че ще бъдат преследвани от правоприлагащите органи”, казват от CPJ.

Прокурорите са повикали на разпит журналистите, след като са получили жалба от районен кмет в Букурещ, който е бил обект на разследването, твърдят главните редактори на двете издания. Кметът е определил журналистите като “организирана престъпна група”, която го е изнудвала да промени фирмата-контрактор и му е обещавала в замяна “финансова печалба”.

Главните редактори определят обвиненията срещу журналистите като напълно абсурдни и твърдят, че става дума за сериозна форма на тормоз.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: