Има доказателства за подслушване на политици, твърдят от “Изправи се! Мутри, вън!”

Двама политици от “Изправии се! Мутри, вън!” притежават доказателства за подслушването на хора от опозицията, стана ясно от предаването на БНТ “Още от деня” в четвъртък вечерта.

Един от тях е Николай Хаджигенов, който посочи, че искането за подобно подслушване е било изпратено до Специализирания съд от непосочен заявител. Адвокатът предположи, че този заявител е главният прокурор. Той показа пред камерата списък с лицата за подслушване, профил на един от подслушваните и извадки от записан разговор.

На 20 май съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов пръв съобщи, че по негови данни са били подслушвани 32 политици от опозицията на ГЕРБ. Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди информацията и добави, че сред подслушваните е бил самият служебен премиер, както и водещи политици от “Демократична България”. ДАНС и Софийската градска прокуратура започнаха проверки.

Пет дни по-късно от спецсъда посочиха, че не са разрешавали подслушване на сегашния премиер Стефан Янев, нито на други политици.

Според документите, показани по БНТ от Николай Хаджигенов, първото подслушване е било заявено на 12 юли 2020 г. – 3 дни след началото на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Сред подслушваните са самият Хаджигенов, както и други двама депутати от “Изправи се! Мутри, вън!” – Арман Бабикян, който също беше в студиото на БНТ, както и Настимир Ананиев. Последното споменато име беше това на Тихомир Василев от “Зелена Обеля”, който участваше в протестите миналата година.

Една трета от подслушваните са от БСП, каза Хаджигенов.

Според един от показаните документи отдел “Вътрешна сигурност” на МВР е получил достъп до масивите на Държавната агенция технически операции (ДАТО) и така е подслушвал протестиращи и политици – общо 82-ма души по време на протестите и около изборите. Хаджигенов напомни, че отдел “Вътрешна сигурност” на МВР има право да работи само по служители на министерството.

На въпрос откъде е получил документите, които цитира, Хаджигенов каза, че му ги е дал “висок, едър човек с каскет” и че това е станало късно вечерта, когато адвокатът е излизал от офиса си.

Той добави, че веднага след участието си по телевизията двамата с Бабикян ще се срещнат с вътрешния министър Бойко Рашков, за да му предадат доказателствата.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: