Ивайло Динев: Позицията на САЩ дава тласък на опозиционните партии

Позицията на САЩ дава тласък на опозиционните партии, но както техните лидери споделиха, борбата срещу корупцията все пак е на българските граждани.

Това каза в интервю за БГНЕС политологът Ивайло Динев, доктор по политически науки в Университета „Св. Анна“ в Пиза.

Това не е просто ежедневна новина, набързо събрана информация, а следствие натрупана такава, с която разполагат САЩ. Информацията засяга доста влиятелни лица в българския политически и икономически живот. Защо излиза сега, това е друг въпрос. Могат да изникнат множество интерпретации. Откакто работи, служебният кабинет имаше немалко срещи между американския посланик Херо Мустафа и министри. Имаше и среща на висш държавен служител на САЩ с президента Румен Радев. Да сравним с предишни служебни кабинети до каква степен международни партньори на България са били заинтересовани, не е имало такъв интерес досега“, смята Ивайло Динев.

Той припомни още, че от Американското посолство в София дойде подкрепа за българските граждани в борбата им срещу корупцията и по време на летните протести от миналата година.

Делян Пеевски стана фигура на срастването на държавата с икономическите групировки и частни интереси в България още през 2013 г. Имаме една продължителност в антикорупционните борби и връщането на държавата на гражданите. Тази битка продължава“, смята политологът.

Той цитира книгата „Държавата – това съм аз!“ на покойния вече проф. Кръстьо Петков, който още през 2012 г. изброява 3 фактора, които ще доведат до края на управлението на ГЕРБ.

Единият фактор е, че вътрешен човек – Цветан Цветанов, да излезе от партията и да създаде алтернативна организация. Това наскоро се случи. Вторият е да има силна гражданска мобилизация. Това също се случи наскоро. Последният фактор е основните международни партньори на България, а това най-вече са САЩ и Германия, да свалят своето доверие. В момента са изпълнение две и половина от тях, тъй като свалянето на подкрепата не е толкова ясно изразена. Има само ясно изразена подкрепа за борбата с корупцията от страна на гражданите. Позицията на САЩ може да се разглежда и като подкрепа за служебния кабинет“, коментира още Ивайло Динев.

Партньорите на ГЕРБ от Европейската народна партия доскоро изразява единствено подкрепа за партията на Борисов, припомня още политологът, но коментира, че това може да се тълкува и като рационална подкрепа за „плюс-минус“ евродепутати. След изборите през юли може да се стигне и до друга ситуация.

Европейският елит е наясно, че в България корупция има, тя е на високи нива, а последните управляващи не бяха активни в борбата срещу нея. Дори има сериозни съмнения за тяхното участие в такива практики“, подчерта още Ивайло Динов, според когото всеки нов скандал, който избухва в страната, нанася имиджови щети върху ГЕРБ.

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли и резултатите от тях, политологът коментира:

Най-рационално ще бъде и най-полезно за обществото, според мен, да се създаде някакво коалиционно правителство, което да бъде компромисно между основните опозиционни сили – т. нар. протестни партии, но и БСП. Не виждам как ще се оформи правителство на тези протестни партии без подкрепа на една от традиционните партии. Това е възможно само с БСП, тъй като на останалите партии се гледа още по-негативно, предвид участието им в управлението през последните 10 години. Проблемът обаче е, че БСП е врагът и на демократичната либерална общност. Представителите на ИТН също казаха, че няма да влизат в коалиция с левицата заради историческата памет“.

Той отново очаква фрагментиран парламент, но, според него, служебният кабинет задава възможна формула, която протестните формации и БСП е възможно да споделят. За пример Ивайло Динев посочи министъра на правосъдието Янаки Стоилов, едно от най-ярките лица на социалистическата партия през годините.

Политологът е категоричен, че в предстоящата кампания партиите трябва да заложат на нещо позитивно, защото не е достатъчно само да отрича предишния модел, а да се предлагат алтернативи. По думите му „Има такъв народ“ на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов ще бъде основният политически играч, като дори има вероятност партията да спечели борбата за първото място.

Комуникационната стратегия на мълчание дава плюсове и вероятно ще продължи“, смята още политологът. 

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: