Румен Йовчев: На ”Автомагистрали” са възлагани проекти, за да се избегне обжалване на търгове

Трети лица са си напазарували сериозни машини с авансови плащания

Сметната палата ще изпрати на Софийската градска прокуратура одита на държавното дружество “Автомагистрали” за периода от януари 2016 до края на 2020 година. В него се констатира, че компанията няма капацитет да извърши възложените ѝ огромни по обем и значение договори, които за периода са на обща стойност 3 милиарда и 700 милиона лева. Затова “Автомагистрали” е прехвърлила дейности на трети лица, без да е готово заданието на основния възложител. В същото време е правила сериозни авансови вноски към тези трети лица, без да е извършена работа. Преди дни бяха отстранени и членовете на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” с мотив предоставяне на необезпечени авансови плащания:

Те са направени по правилата. Само че размерът в някои случаи е доста сериозен и това дава възможност на някои да си напазаруват сериозни техники. Например, не мога да кажа коя е точно фирмата, но има нещо като склад на машини в края на село Куцина, това е пътя от Велико Търново за Русе, където за 15 милиона евро и повече са купени прекрасни машини, които бездействат на всичкото отгоре повече от година“, каза за БНР Румен Йовчев, бивш председател на Браншова камара “Пътища” в продължение на 10 години и с дългогодишна дейност в ремонта на мостове и съоръжения.

По думите му на “Автомагистрали” са възложени проекти с цел да се избегне възможността за обжалване на тръжни процедури, които не са проведени.

Втората причина е да се възлагат сериозни поръчки на фирми, които искаме да им възложим. В интерес на истината все пак се възлага на фирми, които могат да изпълнят тази поръка, докато “Автомагистрали” не могат”, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Йовчев.

Според него не е добре, че Агенция “Пътна инфраструктура”, възлагайки тези сериозни проекти не може да води политика по отношение на експлоатационните разходи.

Всички знаем или специалистите като мен знаят, че всички виадукти по магистралите “Тракия и “Хемус” бяха изпълнени по елементарна стара технология с така наречените прости греди. Единствено изключение прави виадукта при 56-и километър на магистрала “Хемус”, който е построен по технология конзолно бетониране. За тези виадукти в продължение на 25 години, всички виадукти бяха ремонтирани, някои по два пъти, а някои по три пъти, докато въпросният виадукт на 56-и километър за 21 година не му е правен никакъв ремонт и в момента има необходимост от дребен ремонт на първите десетина метра от колоните – 2-3 колони от земята нагоре на една височина от порядъка на десетина метра“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: