Русия забрани на сътрудници на Навални да се кандидатират на избори

Горната камара на руския парламент – Съветът на федерациите, одобри закон, който забранява на привърженици и членове на организации, обявени от властите за “екстремистки”, да бъдат избирани за какъвто и да е пост.

Новият закон на практика забранява на всеки, който е свързан със затворения в трудова колония опозиционер Алексей Навални, да се кандидатира за публична длъжност.

Законът забранява на лидери и основатели на “екстремистки” организации да се кандидатират на избори за период от 5 години. Останалите членове или служители на такива организации получават 3-годишна забрана.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан и от президента Владимир Путин.

Промяната е директно насочена срещу Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, който продължи дейност под името “Щабовете на Навални”.

Организацията вече беше обявена за “чуждестранен агент”. Властите имат за цел да я обявят и за “екстремистка” преди парламентарните избори в Русия през септември.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: