Иран обогатява уран 16 пъти над допустимото, сочи доклад

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че Иран е обогатил запасите си от уран с близо 16 пъти над лимита, договорен в ядреното споразумение от 2015 г., предaдоха световните агеции.

Публикуваните данни показват, че запасите от обогатен уран в Иран приблизително са се увеличили до 3,241 килограма през май, което е значително по-високо от 2,967 килограма, официално регистрирани през февруари.

Ядреният надзорен орган на ООН заяви, че няма достъп до данните за ядрения мониторинг на Иран от февруари, тъй като Техеран оказва натиск на фона на преговорите за съвместен всеобхватен план за действие за отмяна на всички санкции.

Преди месец ирански представители съобщиха, че страната им вече произвежда 60% обогатен уран – 30% под необходимото за атомно оръжие.

Според данни установени от МААЕ обаче Иран не е обяснил следи от уран, открити на няколко недекларирани обекта. В доклад на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси се казва, че Техеран не е предоставил “необходимото обяснение за наличието на частици от ядрен материал на някое от трите места, където Агенцията е извършила допълнителни инспекции“.

Новината може да усложни преговорите във Виена за връщане на САЩ в ядрената сделка. След като бившият американски президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката през 2018 г., Иран започна на свой ред да пренебрегва различни аспекти на ядреното споразумение.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: