Безплатни чадъри по родното Черноморие и това лято

Правят безплатни антигенни проби на летищата за някои полети

Русия иска повече ваксинирани

Безплатни чадъри по морето ще има и през това лято, надява се служебният министър на туризма Стела Балтова. На 1 юни трябва да стане ясно кои концесионери ще приемат предложението на ръководеното от нея ведомство и ще намалят цените на чадъри и шезлонги с между 50% и 100%, за да получат същия процент редуциране на концесионните такси, които плащат към държавата, пише вестник Труд.

Балтова призна, че на места цените могат да останат и максимално предвидените, но предварителните разговори с концесионерите показвали, че това биха били по-скоро изключения. Вече са планирани и 266 проверки на временните стопани на ивиците, с които да се провери не само дали се спазват договорените между служебния кабинет и концесионерите на плажовете нови цени, но и дали се почистват ивиците, има ли осигурени спасители, както и достатъчно свободна зона за поставяне на собствени чадъри.

Министър Балтова не коментира дали договорката за по-ниски цени ще обхване и хотелиерите, които пренаемат части от плажовете от концесионерите, за да ги предоставят безплатно на клиентите си, като част от туристическите пакети. През миналото лято, въпреки намалените такси от страна на държавата, хотелиерите плащаха за пренаемане, основно в големите курорти, от 5 до 7 пъти повече спрямо таксата към държавата.

Обмисля се отпадане на всички изисквания за преминаване на границите – сертификат за ваксина, стар положителен тест за прекаран COVID-19 през последните 6 месеца или отрицателен PCR или антигенен тест поне със съседните държави, съобщи още министър Балтова. Работи се и да могат децата до 12 години да влизат в страната свободно, каквито в момента са условията за малчуганите до 5 г. Служебният кабинет обмисля и да прави безплатни антигенни тестове на пристигащи със самолет туристи на родните летища, като това обаче ще е възможно само за определени пазари и ограничен период от време, предвид необходимите финансови ресурси, съобщи още Балтова.

Водят се разговори на високо ниво с представители на Руската федерация за възобновяване на полетите към България, като дори е поканена делегация, която лично да се увери, че сме безопасна и сигурна по отношение на COVID-19 дестинация, обясни служебният министър на туризма. Руската страна обаче поставила две условия – ниска заразяемост в страната, на което България отговаря, но и висок брой ваксинирани лица като процент от населението и като част от обслужващия персонал в туризма.

Страната ни обаче закъснява с имунизацията, призна Балтова. Тя бе категорична, че държавата не може да принуди всички заети в туризма да се ваксинират, а това може да бъде само фирмена политика. В същото време представители на бизнеса признаха, че търсят близо 60 хил. души персонал за лятото, но желаещи липсват, а условие като задължителна ваксинация за служителите в сектора би било допълнително препятствие.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: