Байдън предложи на Путин да се срещнат през юни

Президентът на САЩ Джо Байдън се надява да се срещне с Владимир Путин през юни. Предложението е това се случи по време на посещението в Европа на американският държавен гласа за срещата на Г-7, която ще се проведе във Великобритания между 11 и 13 юни.

“Надявам се и очаквам да се случи. Работим по въпроса“, каза Байдън пред репортери в Белия дом.

За потенциалната среща между двамата лидери се заговори в края на април. Като повод за нейното провеждане бяха посочени сериозното напрежение, свързано с военните заплахи за Украйна, хакерската атака над американска инфраструктура, както и ситуацията около опозиционера Алексей Навални.

По думи на съветници на Байдън в момента дори се обсъждат и конкретни дати, на които срещата може да се състои през юни.

В последните седмици броят на потенциалните теми за разговор между лидерите на САЩ и Русия нараснаха, след като двете страни изгониха по десет дипломати от посолствата, намиращи се на тяхна територия.

Напрежение между двете страни се създаде и около потенциалното затваряне на службата на Радио Свобода, както и ограниченията, наложени на медията заради т.нар. „закон за чуждестранните агенти“. С него се предвижда всички определени като „чуждестранни агенти“ да се идентифицират като такива във всеки свой материал и да подлежат на засилен контрол и множество регулации от руските власти.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: