САЩ призоваха Северна Корея да започне разговори за ядрено разоръжаване

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Северна Корея да започне разговори за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. По думите му Пхенян трябва да се възползва от възможността и да предприеме дипломатически стъпки към намаляване на напрежението.

„Надявам се Северна Корея да се възползва от възможността да се ангажира дипломатически и да види дали има начин да се върви към целта за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров“, каза Блинкен пред журналисти след среща с представители на съюзниците си в Източна Азия Япония и Южна Корея, проведена в Лондон на 3 май.

Отношенията със Северна Корея бяха сред водещите теми в американската външна политика по времето на президента Доналд Тръмп. По време на мандата си той се срещна три пъти с лидера на авторитарната държава Ким Чен Ун, но не успя да постигне отстъпки от страна на Пхенян.

Повод за това беше серия тестове с междуконтинентални балистични ракети, проведени от Пхенян през 2017 г., които предизвикаха опасения за ескалация на напрежението в региона. През 2021 г. Северна Корея отново изстреля ракети.

„Сегашната ни политика е насочена към калибриран, практически подход, който е отворен към дипломация със Северна Корея и ще проучи възможностите за постигане на практически напредък“, каза Блинкен.

Външното министерство на Северна Корея обвинява Вашингтон в обиди към достойнството на Пхенян заради американските критики към спазването на човешките права в авторитарната държава. Пхенян смята призивите на САЩ към ядрено разоръжаване за нарушение на правото си на самоотбрана.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: