Най-добрият шофьор е онзи, който стига жив

“Най-добрият шофьор е онзи, който стига жив”

Това каза Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики в “Денят започва“. Заедно с автомобилния състезател Димитър Илиев коментираха контрола по пътищата, поведението на шофьорите и обстановката за движение днес, когато се очаква натоварен трафик след Великден.

“Безопасното шофиране предполага, че трябва да предвидим достатъчно време, да помислим за това откъде ще минем и най-вече да имаме търпение”, подчерта Диана Русинова.

Според нея натоварването по пътищата няма да е същото, както в петък, тъй като някои ще се прибират днес, други в четвъртък, трети – в неделя.

По думите на автомобилния състезател Димитър Илиев основният проблем за безопасността по пътищата се състои в поведението на шофьорите в автомобилите.

“Основен проблем в момента е проблемът с разсейването, живеем с илюзията, че докато караме, можем да напишем един SMS”, отбеляза той.

И двамата пътни експерти отбелязаха, че е необходимо разумно самоограничаване на шофьорите – не само писането в телефона, но и говоренето по него, докато шофират.

Проблем е и дистанцията, която спазват шофьорите, за да се избегнат инциденти. Димитър Илиев посочи, че в момента се разработват технологии, в които автомобилите натискат спирачката преди човекът да може да реагира, за да се спести това време за реакция, което човек има, за да реагира.

По повод различната сигнализация на пътя и по-конкретно при отсечката за Костенец след Ихтиман, Диана Русинова коментира: “Оказа се, че в България няма институция, която да е в състояние да се пребори с лошата организация на движението, да е в състояние да накаже тези производители, които произвеждат фалшиви пътни знаци”.

Проблем по думите ѝ е и това, че хората масово не познават правилата. Димитър Илиев отново подчерта, че е много сериозен проблемът с пътната безопасност и на него не се обръща достатъчно внимание най-вече от шофьорите.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: