Д-р Аспарух Илиев от Берн: Данните на министър Ангелов не са верни

“Има математически изчисления, които показват, че с новите мутации, които имаме, честотата е около 75-80% от населението”

Това заяви началникът на лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев в ефира на “България сутрин”.

“Министърът изпада в поредната предизборна кампания. В момента се дават обещания за доста широка готовност. Бих бил много предпазлив с подобни изказвания. Самото му интервю дава още една цифра, която не е вярна, а именно, че 800 000 са ваксинираните. Само 800 000 в България са получили първата доза на ваксината, истински готови с пълния цикъл на ваксинация са 200 000”, подчерта експертът.

Д-р Илиев призова да се подхожда малко по-сериозно и да не се използва пандемията като тема за обещания, които после не могат да бъдат изпълнени.

Ваксинирането трябва да е свързано с максимално строги мерки за намаляване на заболеваемостта”, добави той.

Това, което видяхме като поведение на управляващите кризата в България, беше настигащо, а не проактивно. Случваха се събития, хората боледуваха. Обещанието за бързото сваляне на маските, без да е обяснено на хората защо и как се прави, крие рискове”, допълни д-р Илиев пред водещия Мирослав Димитров.

Според него, ако не успеем да ваксинираме достатъчно хора и не бъдем предпазливи, ни очаква една по-тежка зима от изминалата.

Той добави, че имунитетът от прекарването на болестта не е толкова добър, колкото този от ваксината.

“Не съм убеден, че до края на лятото ще имаме толкова ваксини в България, за да покрием тези проценти. С тази скорост на ваксиниране и с тези дози, които пристигат, ние далеч не сме до тези 70%”, заяви експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Илиев е категоричен, че всички ваксини са изключително безопасни.

“Мога да препоръчам безрезервно която и да е от тях. Новите Ковид ваксини надскачат много ваксини, които прилагаме в детска възраст”, допълни той.

Според д-р Илиев, еднодозовите ваксини ще имат преимущество пред двудозовите. Остава да видим дали ще бъдат толкова продължителни.

“Изследванията показват, че след прекарване на Ковид-19 имаме възпалителна реакция, която засяга и мозъчните структури. Много от пациентите се оплакват от липса на концентрация. Нашият мозък също е засегнат от вируса. Когато имаме ваксина, тези ефекти ги няма”, обясни специалистът.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: