САЩ и НАТО започнаха да изтеглят последните си войски от Афганистан

Съединените щати и НАТО официално започнаха да изтеглят последните си войски от Афганистан на 1 май, оставяйки разкъсаната от войната държава в несигурно бъдеще сред бушуващо насилие в отсъствието на мирно споразумение.

До 3 500 американски войници и около 7 000 войници от НАТО трябва да напуснат Афганистан до 11 септември, слагайки край на две десетилетия чуждестранно военно присъствие.

Изпълнението на огромната задача по напускането започна още преди 1 май. Армията изнася оборудване, преценявайки кое да бъде върнато в САЩ, кое да бъде дадено на афганистанските сили за сигурност и кое да бъде продадено като непотребно на пазарите в Афганистан.

Данни на проекта “Разноските на войната” показват, че САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните 20 години.

Според служители от министерството на отбраната през последната година се извършва затваряне на по-малки бази като част от изтеглянето. По думите им, откакто Байдън е обявил в средата на април, че изтеглянето трябва да приключи в края на лятото, само около 60 души военен персонал са напуснали Афганистан.

Ярко напомняне за продължаващата несигурност в страната дойде късно на 30 април, когато експлозия на кола-бомба в Пул-и-Алам, столицата на провинция Логар, уби най-малко 26 души и рани повече от 100. Никой не пое отговорност за атентата.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: