Православните християни по света честват Великден на фона на ограничения заради COVID-19

Православните християни по света отбелязват в неделя Великден на фона на ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус, отправяйки молитви за отслабването на заразата.

В навечерието на най-големия християнски празник вярващи се стекоха около храма „Гроб Господен“ в Йерусалим, за да присъстват на церемонията по изнасянето на Свещения огън. Това е мястото, където се смята, че Исус Христос е бил разпнат и впоследствие възкръсва.

Влизането в църквата беше разрешено само на хората, които са напълно имунизирани срещу COVID-19. След като регистрира най-голям напредък на ваксинационната си кампания в света, Израел отмени повечето ограничения, включително носенето на маски на публично място.

Великденско богослужение в Гърция


Великденско богослужение в Гърция

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отлужи в катедралата „Христос Спасител“ великденска служба, на която присъства и президентът на страната Владимир Путин.

Пред това патриарх Кирил заяви пред местаната телевизия Русия-24, че „този Великден е специален и неговият особен характер се крие в надеждата, че проклятието на пандемията ще премине и, оставяйки ни редица важни уроци, все пак ще ни изостави завинаги“.

Вярващи посрещат Великден пред манастира "Високо-Петровски" в Москва


Вярващи посрещат Великден пред манастира “Високо-Петровски” в Москва

Вселенският патриарх Вартоломей I, духовен водач на православните християни по света, който се намира в Истанбул, водеше церемонията по честването на празника на фона на строги ограничения, тъй като Турция се намира в пълен локдаун.

В Ливан действаше вечерен час, за да се ограничи разпространението на коронавирус, а църквите имаха право да провеждат великденска литургия и молитви само при 30 процента капацитет.

В Египет, където живеят около 10 милиона коптски християни, църквите бяха задължени да ограничат посещаемостта на вярващи в храмовете максимум до 25% от капацитета си.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: