При какви условия българските студенти заминават на бригада в САЩ?

Летят от Сърбия или Турция, представят отрицателен PCR тест при кацане

Американското посолство в България тази седмица отново да издава визи за кандидатите за програмата по културен обмен в САЩ и първите късметлии вече бяха одобрени. Сезонът би трябвало да стартира още следващия месец и най-вероятно първите студенти ще успеят да заминат още до края на май, обясни пред „Монитор“ Станимир Найденов, координатор обменни програми.

Поради епидемичната обстановка, в рамките на ден ще могат да минават ограничен брой кандидати. За насрочване на дата за интервюто студентите трябва да се обърнат към агенцията, която ги изпраща, уточняват от посолството. При подобряване на ситуацията надеждата е да могат да се провеждат повече интервюта в рамките на ден. „Броят на кандидатите, които Консулският отдел ще може да интервюира на ден, зависи от броя на служителите и пандемичната обстановка. Възнамеряваме да започнем с минимален безопасен брой интервюта и да увеличим бройката, ако условията позволяват“, обясни за „Монитор“ от американското посолство. От там подчертават, че основната им грижа е да гарантират безопасността на кандидатите и служителите. Затова ще продължат да спазват предписанията за безопасност при провеждането на интервюта, както за Програмата за работа и пътуване в САЩ, така и за другите видове визи, съобразявайки се с обстоятелствата в конкретния момент.

За бъде процесът на провеждане на интервютата безопасен за всички кандидати и служители, в посолството ще се спазват и определени мерки.

Докато са в посолството всички кандидати, включително и студентите, трябва да носят маски през цялото време. Те трябва да спазват социална дистанция и да следват инструкциите на служителите на посолството по време на посещението си“, посочват от посолството за мерките, които трябва да спазват всички в сградата.

Родните студенти ще имат ограничение при избора си държава, от която да стигнат до САЩ.

В следствие на все още действащата забрана за влизане в САЩ на чуждестранни граждани от Шенгенското пространство, нашите студенти имат възможност да летят през страни, които не са част от зоната, като Сърбия и Турция.  Условията, при които кандидатите по програмата пристигат в САЩ са същите като миналата година. Студентите не са задължени да имат поставена ваксина или вече да са преболедували вируса. Американските власти обаче изискват от пристигащите на територията на САЩ да предоставят отрицателен PCR. От там отчитат, че процентът на желаещите да заминат е по-нисък спрямо предишни години.

Въпреки това, има много български студенти, които са безкрайно мотивирани и чакат с нетърпение да се включат в програмата за културен обмен и да прекарат едно незабравимо лято в Америка“, коментираха от агенцията.

източник www.dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: