“Отпор на неолиберализма и чалгизацията”. НФСБ и ВМРО отново загвориха за коалиция

Със засилването на очакванията за предсрочни избори в началото на юли, беше възродена и темата за “патриотична коалиция”. В петък представители на НФСБ и ВМРО, които са коалиционни партньори на правителството в оставка на Бойко Борисов, заговориха за общо явяване на избори.

Двете партии бяха част от съществуващата в 44-то Народно събрание коаиция “Обединени патриоти”, но на вота на 4 април се явиха в различен състав: ВМРО на Красимир Каракачанов реши да участва самостоятелно, а НФСБ на Валери Симеонов се събра с “Воля”.

Нито ВМРО, нито НФСБ успяха да влязат в настоящия състав на парламента.

В петък от НФСБ разпространиха позиция, адресирана до останалите “патриотични партии”. В нея се казва, че “на тези избори патриотите трябва да се явим обединени”.

Като конкретна причина, която отново да налага обединение, от НФСБ посочват промените в Изборния кодекс, с които отпадна таванът от 35 избирателни секции в страните извън ЕС. НФСБ твърди, че разпоредбите ще облагодетелства ДПС и Турция.

От партията на Симеонов апелират за “национално обединение на патриотичните сили, което да даде отпор на неолиберализма, пошлостта и чалгизацията в политиката”.

Те предлагат на 10 май да се проведе Национален патриотичен форум.

В същото време в интервю за БНТ бившият депутат от ВМРО Александър Сиди коментира, че “очаква обединение на патриотичните сили”.

Той уточни, че партията му е готова да води разговори с всички формации от “патриотично-консервативното пространство”, ако третият мандат за съставяне на правителство бъде върнат и стане ясно, че 45-то Народно събрание е изчерпано.

Преди ден стана ясно, че държавният глава Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за кабинет на БСП. Това ще се случи на 5 май. В събота БСП свиква разширеното си ръковоство, за да реши дали ще опита да състави правителство или ще върне мандата.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: