Държавният департамент на САЩ предуреди Русия, че ще реагира ако Москва затвори Радио Свобода

Държавният департамент на САЩ смята, че свободата на медиите в Русия е под нарастваща заплаха. Причината са санкциите към Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС) и други медии. Москва налага глоби на различни издания, ползвайки като аргумент Закона за чуждестранните агенти.

По време на брифинг в четвъртък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс отбеляза стъпките на руските власти към премахване на всеки опит за изразяване на несъгласие в страната и критикува това.

Коментарите идват на фона на наложените глоби от над 1 млн. долара на Радио Свобода. Руският медиен регулатор Роскомнадзор твърди, че медията е извършила стотици нарушения на закона за чуждестранните агенти.

Междувременно Москва включи и латвийската независима медия „Медуза“ в списъка си с „чуждестранни агенти“. В резултат Брюксел призова Русия да прекрати „системното нарушаване“ на основни права и свободи.

Според спорния руски закон всички така наречени „чуждестранни агенти“ трябва да се идентифицират като такива във всеки свой материал и подлежат на засилен контрол и множество регулации от руските власти. В списъка попадат предимно неправителствени организации и независими медии.

“Стана ясно, че действията на Русия срещи Радио Свободна Европа/Радио Свобода и други медийни организации, означени като т.нар. чуждестранни агенти отразяват нетърпимост и ограничения”, каза още Нед Прайс.

Той допълни, че ако руското правителство “принуди Радио Свобода да затвори, то ние ще отговорим”. Прайс обаче не уточни какви ще бъдат действията на САЩ.

Законодателството срещу т.нар. чуждестранни агенти беше прието от Москва през 2012 г. Впоследствие текстовете бяха допълвани, а обхватът им разширяван. В началото се изискваше неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, да се регистрират като агенти. По-късно това започна да се изисква и от чуждестранните медии.

През 2017 г. правителството на Русия включи Руската служба на РСЕ/РС в списъка, заедно с още 6 рускоезични служби на радиото.

В края на 2020 г. законът отново беше променен и вече може да бъде използван и срещу физически лица, например журналистите, които работят за Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: