Решиха: Българите в чужбина гласуват без ограничение на секциите

четвъртък, 29 април 2021, 12:00 ч.

Със 117 гласа “за” от парламентарните групи на Има такъв народ, ДПС, Демократична България, Изправи се! Мутри вън! депутатите решиха изборните секции в чужбина да се разкриват почти без ограничения. Така на следващия вот емигрантите ни ще имат право на разкриване на тайни стаички, ако заявилите са над 40 души или ако в предишните 5 години поне веднъж на това място е имало разкрита секция, в която вота си са упражнили поне 100 души. Дебатът бе изключително разгорещен, но в крайна сметка едва 8 народни избраници (ГЕРБ) гласуваха “против”, а общо 107 се въздържаха от поправката в Изборния кодекс. Срещу нея гласуваха на практика заедно ГЕРБ и БСП.

Да влее мъдрост в напрегнатото пленарно заседание думата взе и доайенът на парламента Мика Зайкова (Има такъв народ), която сложи в малкия си джоб младоците сред депутатите:

“Срам ме е от вас. Това не е политически дебат, защото в демократичната политическа култура няма място за дискриминация, а това, което правите, е чиста дискриминация. Нима са по-малко българи, живеещите в Турция, Израел или Америка. Нека нашите граждани, които са най-големият инвеститор в България, 2 милиона. Защо са навън? Защото не можеха да намерят място тук, да си изхранват семействата. Ние сме тези, които трябва да създадем условия те да се върнат. Срам ме е от вас. По 1000 километра пътуваха хората от Америка и Канада да гласуват, защото нямаха секции”, отсече тя и попита: 

“Вие утре ще забраните на българите в Израел да гласуват, защото са евреи?”. Самата Зайкова има син в САЩ, женен за американка. 

Един от най-активните в дебата за секциите в чужбина бе депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който възропта срещу липсата на ограничение на секциите. Но общата позиция на партията на Бойко Борисов е, че българите в чужбина не могат да определят бъдещето на живеещите у нас, както и че страната няма достатъчно ресурси да разкрие секции навсякъде. 

http://www.bnews.bg/

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: