Прокурори протестираха в защита на специализираните съдилища и прокуратури

Десетки прокурори, следователи и служители в държавното обвинение излязоха на мълчаливи протести пред съдебните палата в София и страната в защита на специализираните съдилища и прокуратури. Преди ден парламентарната правна комисия подкрепи на първо четене законодателни промени, които предвиждат премахването на специализираното правосъдие.

Главният прокурор Иван Гешев излезе при колегите си в София заедно с говорителката си Сийка Милева. Тя зададе реторичен въпрос – кой има интерес от закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата? След което си отговори сама: „Обвиняеми и подсъдими лица, които притежават значителни финансови възможности, които са придобили по престъпен начин.“

Иван Гешев


Иван Гешев

По време на дебата преди гласуването на поправката в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс в сряда депутати от ГЕРБ застъпиха същата теза, обвинявайки вносителите на предложението от „Демократична България“ в лансиране на лобистко законодателство.

„Смятаме, че опитите чрез спешно лобистко законодателство да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество“, гласи и позиция на ръководството на държавното обвинение, разпространена в четвъртък.


Оттам определят предложените законови промени като „недопустим политически натиск върху независимата на съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите“. Затова заявяват, че ще уведомят европейските институции за „опасността от нарушаване на върховенството на правото“ в България.

С остри декларации излязоха и от двете специализирани прокуратури, както и колегите им от Софийския апелативен район. „Мълчаливи бдения“ бяха организирани още във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: