НОЩ и спецове – извънреден Covid брифинг

четвъртък, 29 април 2021, 13:00 ч.

Извънреден Covid брифинг събра цялата власт в здравеопазването.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов,

председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов дават брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки.

Това, което постигнахме досега, показва, че трябва да вървим заедно в битката срещу COVID-19. Не трябва да сме толкова скромни.

Постигнахме изключително много. Това заяви министърът в оставка проф. Костадин Ангелов. При много по строги мерки други държави имат по-висока заболеваемост, при нас са по-добри резултатите от Германия и Италия с по нисък индекс на мерките.

Те не могат да постигнати това което ние постигнахме с по слаби мерки. Българите си връщаме свободата на живот. Това го постигнахме всички . благодаря на всички че бяха с нас, че спазваха мерките и повярваха в нас.

Два пъти повече е броят на излекуваните от броя на заразените, каза още Ангелов. 332 на 100 000 е средната заболеваемост за страната, което ни поставя на 18 място в ЕС.

Проф. Венцислав Мутафчийски пък предупреди, че нищо не е свършило. Очаква се бум по света на индийския щам на Covid-19. Здравният министър допълни, че по-късно днес ще издаде заповед за забрана за влизане на хора от Индия у нас.

Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19, съобщи проф. Ангелов, имайки предвид общия брой на преболедувалите и ваксинираните. За поредна седмица се запазва положителна и трайна тенденцията в отношението излекувани – потвърдени случаи.

http://www.bnews.bg/

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: