България изгони още един руски дипломат

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата, съобщи Министерството на външните работи.

Външният министър в оставка Екатерина Захариева е поискала правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, стана ясно от съобщението на ведомството. Това е поредният изгонен руски дипломат от България.

Захариева е провела “задълбочен и сериозен разговор” с посланика на Русия.

“Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси”, е казала Захариева пред руския посланик.

По думите на българския първи дипломат Министерството на външните работи си запазва правото за още ответни действия. Те е поискала от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По рано говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза по руската държавната телевизия, че Русия се стреми за изгражда добри отношения с другите страни, “но няма намерение да търпи отношението, което демонстрират ръководителите на Чехия, България и няколко други държави, включително балтийските”.

В сряда българската прокуратура съобщи, че съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 “сходни” инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Именно разкритието на чешките власти в средата на април, че агенти на руското военно разузнаване ГРУ са отговорни за взривовете в чешки военни складове повиши градуса на напрежение между Москва и Запада. Чехия изгони 18 руски дипломати, а Русия отговори с изгонването на 20 чешки. В знак на солидарност с Прага още няколко европейски държави обявиха за персона нон грата руски дипломати.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: