Байдън не иска конфликт с Русия, но предупреди, че злонамерените действия ще имат последствия

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не иска ескалация на напрежението между Вашингтон и Москва, но злонамерените действия на Русия не може да бъдат оставени без последствия.

Държавния глава каза това в реч, произнесена седмици след като САЩ наложиха нови санкции на Русия заради предполагаемото ѝ участие в кибератаки срещу американски държавни институции и предполагаемата ѝ намеса в американските президентски избори. По-рано Вашингтон наложи санкции на високопоставени руски държавни служители заради отравянето и присъдата на опозиционера Алексей Навални.

„Казах ясно на президента [на Русия Владимир] Путин, че не искаме ескалация, но техните действия ще имат последствия“, каза Джо Байдън в реч пред Конгреса в сряда. „Отговорих по директен и пропорционален начин на руската намеса в нашите избори и кибератаките срещу нашата държава и нашия бизнес.“

Джо Байдън каза също, че сътрудничеството с Русия е възможно по теми от общ интерес. Той даде за пример продължаването на действието на договора за ограничаване на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“.

В своята първа реч пред Конгреса като президент Джо Байдън засегна предимно вътрешнополитически въпроси.

Той приветства постиженията на държавната администрация в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19, които описа като „едно от най-големите логистични постижения в американската история“. Байдън защити плановете си за икономическо съживяване след пандемията, които включват планове за общо 4 трилиона долара. Държавният глава засегна и темата за полицейското насилие срещу чернокожи.

Байдън посочи Китай като основен съперник на САЩ на световната сцена и обеща, че Вашингтон ще се противопостави на „нечестните“ търговски практики на Пекин. „Америка се движи. Движи се напред. И не можем да спрем сега“, каза Байдън пред Конгреса.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: