Лондон санкционира 14 руснаци за корупция по новия си закон “Магнитски”

Великобритания обяви първите санкции по силата на своя нов глобален антикорупционен режим. Лондон замрази активи и наложи санкции на 14 лица от Русия, както и на 8 души от други държави.

Руснаците са санкционирани за тяхното участие в корупционни действия, разкрити от покойния адвокат Сергей Магнитски. Той помогна за ракзриването на кражба на 230 милиона долара от бюджета чрез данъчни измами, а след това беше арестуван и почина в затвора след отказано му лечение.

Групата от 14 руснаци нямат право да влизат във Великобритания, а активите им на територията на Обединеното кралство са замразени.

“Санкциите срещу корупцията не са насочени срещу цели държави или народи, а срещу конкретните извършители, които трябва да бъдат държани отговорни за корупция, както и срещу техните съучастници”, каза външният министър Доминик Рааб.

Сред санкционираните руснаци е Дмитрий Клювев, собственик на Универсална спестовна банка в Русия.

Новият закон “Магнитски” на Великобритания е подобен на този в Съединените щати и също носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който почина в затвора през 2009 г.

Лондон също санкционира индийските братя Аджай, Атул и Раджеш Гупта, които са в центъра на корупционен скандал в Република Южна Африка, който доведе до оставката на президента Джейкъб Зума през 2018 г.

Санкционирани са също по един гражданин на Хондурас, Никарагуа и Гватемала.

Рааб каза пред депутатите в Лондон, че санкциите ще предотвратят възможността на корумпираните лица да използват Великобритания като “убежище за мръсните пари”.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства действията на Лондон.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: