България изкара тройка на изпита по грижи за децата, твърди доклад

Среден 3.09 е общата оценка за напредъка на България в грижата й за деца през 2020 година. Оценката за цялото изминало десетилетие е същата. Това става ясно от изследване на неправителствената организация “Национална мрежа за децата”, публикуван във вторник.

От 10 години организацията изготвя ежегоден доклад за състоянието на грижите за деца, наречен “Бележник”. През тази година авторите му са 39 експерти от граждански организации и 7 външни оценители, а в анкетите са включени 700 деца, родители и експерти.

Проучването си служи със статистически данни в девет области, сред които семейна среда и алтернативни грижи, закрила от всички форми на насилие, детско здраве и образование. В него се отправят и конкретни препоръки за бъдещата работа на държавните институции.

Според предварително определите критерии за оценка среден 3 получава онази държава, “която декларира, че ще работи за разрешаване на проблема, [но] предприема минимални, спорадични и непоследователни стъпки”, пише в доклада.

“В много от проследяваните от “Бележник” области не просто липсва напредък, а има отстъпление и влошаване на ситуацията за хиляди деца и семейства”, каза по време на представянето Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Богданов отдава слабата оценка не на липсата на финансови средства или нормативна база, а “на липса на желание у държавата да постави траен и последователен приоритет върху децата в своите политики”.

Докладът констатира, че по време на пандемията държавата не е третирала децата като приоритетна група за подкрепа.

Влошените икономически и социални условия са повишили риска от изоставяне на деца. Пълното затваряне на детските заведения е довело до сериозни затруднения за хиляди родители. Неприсъственото обучение е повишило риска от отпадане от образованието на деца от маргинализираните групи и силно е затруднило децата с увреждания.

Детското здраве и достъпът до здравни грижи са били сериозно компрометирани, възникнали са рискове за детското психично здраве. Част от противоепидемичните мерки са били въведени без отчитане на негативните ефекти върху здравето на децата. Затварянето и социалната изолация са довели и до съществено увеличаване на нивата на домашно насилие.

„Отговорност на всички – на родители, на общество и държава, е правата на децата да бъдат спазвани. Затова е важно постоянно да се прави такъв независим мониторинг”, отбеляза по време на предтавянето д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: