“Пълна солидарност”. България подкрепи Чехия срещу “незаконните действия” на Русия

Българският външен министър в оставка Екатерина Захариева изрази “пълна солидарност с Чехия относно незаконните действия на Руската федерация”. Захариева се срещна в София с посланика на Чешката република Лукаш Кауцки по повод разкритията на Прага за участие на руски военни разузнавачи във взривяването на военен склад в Чехия през 2014 г., когато загинаха двама души.

“Отново бих искала да потвърдя от името на премиера Борисов и на българското правителство, че България изразява пълна солидарност с Чехия относно незаконните действия на Руската федерация и нашите правоохранителни органи са вече в контакт с властите в Прага, за да окажат пълно съдействие при разследването.”

България подкрепи Чехия още миналата седмица като част от позицията на Европейския съюз и НАТО. Прага подозира същите двама агенти Мишкин и Чепига, които Великобритания издирва за отравянето на Скрипал през 2018 г. Те са част от секретния отдел 29155. Чехия изгони 18 руски дипломати, Русия отговори с 20 и това провокира дипломатическа война, която на практика парализира посолствата и на двете страни.

Няколко други държави също изгониха руски дипломати в знак на солидарност. Русия отрича обвиненията.

Лукаш Кауцки е благодарил на Захариева за солидарността на България и е запознал министърката с “последните развития по случая”.

Властите в Чехия обявиха, че взривената продукция е била на българския оръжеен търговец и производител Емилиян Гебрев. Той потвърди, че във взривения склад е имало негова стока, но отрича тя да е била предназначена за Украйна.

Свободна Европа сравни датите на инцидентите във военни производства и складове в България през 2014-2015 г. с посещенията на агенти на ГРУ, като използва публикуваните вече от Белингкат данни за пътуванията. В този период са станали 6 взрива, като само един от тях е разследван докрай и е стигнал до съда.

Международната разследваща платформа Белингкат обяви, че ще публикува свои разкрития по темата, а двама български депутати изпратиха въпрос и очакват отговор от Борисов по темата за руските агенти и взривовете.

Самият Борисов намекна в събота, че “тази седмица ще има още развитие по тази тема”. Източници на Свободна Европа от правоохранителните органи казват, че в близките дни българската прокуратура подготвя изявление във връзка с разследването на взривовете.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: