Европейската комисия заведе дело срещу AstraZeneca заради забавените доставки

Европейската комисия заведе дело срещу фармацевтичната компания AstraZeneca заради забавените доставки на ваксината ѝ срещу COVID-19, съобщи Ройтерс. Комисията твърди, че фирмата не е спазила договора за доставка на ваксини и не е имала надежден план да осигури поръчаните от държавите от Европейския съюз (ЕС) количества.

„Комисията заведе в петък съдебен иск срещу AstraZeneca“, каза говорител на институцията в понеделник. Той допълни, че всички 27 държави членки на ЕС са подкрепили решението. „Всички искаме да гарантираме бързи доставки на достатъчно дози, които се полагат на европейските граждани и които бяха обещани в договора.“

AstraZeneca трябваше да достави 180 милиона дози от разработената съвместно с Оксфордския университет ваксина срещу коронавируса през второто тримесечие на 2021 г. Общо от декември до юни компанията трябваше да достави на държавите от ЕС 300 милиона ваксини.

В изявление от 12 март ръководството на компанията каза, че целта ѝ ще бъде да достави една трета от обещаните за първите шест месеца на годината дози.

Компанията обяви възможни забавяния още преди произвеждания от нея медикамент да бъде одобрен за употреба в ЕС. Това предизвика спор между фармацевтичния гигант и Европейската комисия, която настояваше всички поръчани дози да бъдат доставени в срок.

Европейският съюз е поръчал общо 400 милиона дози от ваксината, която се прилага в две дози. От тях 300 милиона дози са платени предварително, а другите 100 милиона дози могат да бъдат поръчани допълнително. Според източник на Ройтерс обаче Европейският съюз няма да се възползва от тази възможност.

Преди 10 дни френският заместник-министър на промишлеността Агнес Пание-Рунаше каза, че ЕС вероятно няма да поднови договора за доставка на ваксини с AstraZeneca.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: