Висшият адвокатски съвет осъди изказване на Бойко Борисов

понеделник, 26 април 2021, 13:30 ч.

Висшият адвокатски съвет /ВАдвС/ осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка Бойко Борисов, в което той заявява, че “мутрите си вкараха адвокати в парламента”, пише на сайта на съвета.

Според ВАдвС това не е първото подобно изказване на Борисов и на други лица, заемащи висши държави длъжности, насочени към адвокатите и адвокатурата като цяло.

“През последните няколко години адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на незачитане и подкопаване на нейната конституционна и обществена роля. Висшият адвокатски съвет намира подобни изказвания за абсолютно недопустими и неприемливи в една европейска и правова държава, в която висшите държавни чиновници следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на човека”, се казва още в съобщението. В него се отбелязва също, че подобна реторика подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а от там и в самия правов ред.

От адвокатския съвет посочват още, че наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за “по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби”.

http://www.bnews.bg/

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: