УНСС ще преразгледа уволнението на преподавателя срещу доказателства за твърденията му

Решението за уволнение на преподавателя от УНСС Мартин Осиковски ще бъде преразгледано, но само след като той предостави поне едно доказателство за осъществяване на предизборна агитация в учебното заведение на 2 април 2021 г. Тогава Бойко Борисов посети ректората като кандидат за депутат от ГЕРБ. Предложението към Осиковски отправи ректорът на университета проф. Димитър Димитров в официално писмо, разпространено до медиите.

Преподавателят в катедра „Медии и обществени комуникации“ доц. д-р Мартин Осиковски беше дисциплинарно уволнен на 23 април, след като изрази критично мнение за посещението на тогавашния премиер в учебното заведение. Според него то се явява предизборна агитация и е обидно за автономията на университета.

“Дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски е по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС”, пише проф. Димитров.

По думите на доц. Осиковски на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическата партия ГЕРБ, а посещението на министър-председателя в навечерието на изборите е вид политическа агитация на територията на университета. Според ректора това не е вярно и публикуването на тези неверни твърдения е довело до уронване на престижа на институцията.

“Публично призовавам доц. Осиковски да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) – но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г.”, пише проф. Димитров.

Само след като доц. Осиковски представи поне едно доказателство, което подкрепя твърденията му, ректорът ще преразгледа решението си за уволнението му, се казва още в писмото.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС и се срещна с ректора. Тогавашният министър-председател публикува снимки в профила си във Фейсбук, с които съобщи, че е готов нов корпус на университета и допълни колко пари са отпуснати от правителството за неговото доизграждане.

“В нашия Университет при всяка изборна кампания има десетки кандидати от различни политически партии, действащи политици и заемащи държавни постове. Това никога не е било и няма да бъде проблем в академичната колегия, където цари дух на толерантност и разбиране към възгледите на другите. Никога политическите пристрастия не са пренасяни на територията на университета”, пише още проф. Димитров .

Уволнението на доц. Осиковски предизвика остра реакция в обществото. Още на следващия ден студенти на преподавателя и негови колеги започнаха петиция с искане заповедта за уволнението му да бъде отменена. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) също излезе с позиция в подкрепа на преподавателя по-рано тази седмица.

По-рано в неделя факултетът по журналистика и масова комуникация и Катедрата „Медии и обществени комуникации“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) публикуваха свои позиции с „остър протест“ срещу дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски. Те поискаха той да бъде върнат на работа.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: