Премиерът на Армения подаде оставка, за да се кандидатира отново през юни

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян подаде оставка, за да позволи формално провеждането на парламентарни избори през юни.

Страната е в политическа криза заради войната с Азербайджан през 2020 г.

Пашинян ще продължава да изпълнява задълженията си като премиер до изборите по-късно тази година и отново ще се кандидатира за министър-председател.

“Ако хората решат, че аз трябва да се оттегля като министър-председател, аз ще ги послушам, а ако тяхната воля е да продължа работата си като премиер, аз също ще я изпълня”, каза той.

Оставката идва след промени в изборния кодекс на Армения, които според опозицията са направени, за да помогнат на Пашинян да спечели. Страната преминава към изцяло пропорционална електорална система.

Правителството на Армения изпадна в политическа криза, след като Пашинян подписа примирие с Азербайджан през ноември 2020 г., което беше договорено с помощта на Русия. То сложи край на войната в региона на Нагорни-Карабах. Много арменци обаче възприемат подписването на мирния договор като загуба на войната.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: