Гебрев потвърди, че е внасял оръжие в Украйна след 2014

Българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев за първи път каза, че е внасял въоръжение в Украйна след 2014 г., когато Русия анексира Крим. Досега той отричаше да е продавал оръжия на Киев в периода, в който сепаратисти, подкрепяни от Москва започнаха война в Източна Украйна.

В писмено интервю за Ню Йорк Таймс той потвърждава, че е складирал амуниции в чешките военни складове, взривени според правителството в Прага през 2014 г. от специален отряд на руското военно разузнаване (ГРУ). Това стана ясно още на 20 април от съобщение, разпространено от компанията на Гебрев ЕМКО.

Преди седмица Чехия официално обвини двама руски агенти за избухването на складовете през 2014 г. Впоследствие местни медии обвързаха случая конкретно с дейността на българския търговец Гебрев, цитирайки информация от чешките служби.

Досега винаги е имало „неяснота“ защо „руснаците са толкова решени да се доберат до г-н Гебрев“, пише Ню Йорк Таймс и припомня, че ГРУ два пъти се опитва да отрови бизнесмена през 2015 г.

В петък той е потвърдил пред изданието, че е подписал договор с “оторизирани украински комапнии” в края на 2014 г. Според публикацията именно признанието на Гебрев, че е изнасял оръжие за Украйна след 2014 г. дава отговор на въпроса защо оръжейният търговец е станал мишена за Русия.

Освен с Гебрев екипът на Ню Йорк Таймс е разговарял и с един настоящ и един бивш украински държавен служител под анонимност. Според тях през 2014 г. ЕМКО е подписала договор за доставка на артилерийски амуниции за украинската армия.

„За да попречи на симпатизиращи на Русия в българското правителство да блокират доставките, сандъците с амуниициите били етикирани, все едно ще бъдат изнасяни за Тайланд“, казва бившият служител, цитиран от Ню Йорк Таймс.

Гебрев отрича компанията му някога да е поставяла погрешно описание на износа си, допълват в статията.

Според бившия служител руското правителство все пак е научило за доставките и е притиснало българските власти да ги прекратят.

Разкритията на чешкото правителство за военното участие на Русия във взривяването на двата склада, в които е имало и част от стоката на Гебрев, доведоха до сериозно дипломатическо напрежение. Чехия изгони близо 80 руски дипломати, а Русия намали броя на чешките дипломати в Москва до 5. Четири други европейски също изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Прага.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: