Чехия изгонва още около 60 руски дипломати

Чехия уведоми Русия, че до края на май трябва драстично да намали броя на дипломатите си в посолството в Прага. В рамките на следващите 5 седмици те трябва да станат толкова колкото са чешките дипломати в Москва. Това съобщи в четвъртък външният министър Якуб Кулханек.

Кулханек не каза колко руски дипломати ще трябва да напуснат страната, но по-рано пред чешки медии той говори за около 60 души.

В сряда Прага постави ултиматум на Кремъл да върне изгонените 20 чешки дипломати до 12 часа днес, който не беше изпълнен.

Напрежението между двете държави започна в края на миналата седмица, когато чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи, че имат доказателства за предполагаемото участие на руското военно разузнаване ГРУ в два взрива във военен склад във Врбетице преди 7 години. Част от унищожените материали в склада са били собственост на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Прага изгони 18 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти. Москва отговори с изгонването на 20 чешки дипломати. Това на практика парализира посолството на Чехия в Русия, защото там остават само 5 души.

Твърденията на Прага за съпричастност на руското военно разузнаване към взривяването на склада с боеприпаси във Врбетице провокираха най-големия конфликт между Чехия и Русия от 1989 г. насам. Това се случва на фона на все по-ескалиращото напрежение между Запада и Москва заради подновените боеве в Източна Украйна и струпването на руски военни в Крим и по украинската граница.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли „неоснователните обвинения” от Прага и нарече чешките действия „неразумни и вредни за двустранните отношения”. Това стана на фона на решението на чешкото правителство да отстрани руската държавна корпорация „Росатом“ от многомилиарден търг за изграждане на нов блок в атомната електроцентрала „Дуковани“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: