Русия изтегля войските си от границата с Украйна и Крим

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на военните да започнат да се оттеглят след приключването на военни учения, проведени близо до границата с Украйна и на полуостров Крим. Струпването на голям брой руски войници и съоръжения в района повиши напрежението между Запада и Русия.

“Аз вярвам, че целите на внезапната проверка са изцяло постигнати. Войската показа способността си да осигури надеждна отбрана на нашата страна”, каза Шойгу, цитиран от РИА.

Той обяви приключването на действията в южните и западните военни региони и каза, че военните ще се върнат по базите си до 1 май. От изявлението не става ясно дали заповедта се отнася за всички военни сили, които участваха в маневрите.

Според информация от руското министерство на отбраната в ученията в Крим участваха над 60 кораба, 10 000 войници, около 200 хеликоптера и 1 200 танка. Тази цифра обаче не включва всички допълнителни войски, които армията изпрати в района.

Според първия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел Русия струпа около 100 000 военни в близост до украинската граница. Говорителят на Пентагона Джон Кърби описа случващото се като “най-масивното разгръщане след 2014 г., когато беше нарушен суверенитетът и териториалната цялост на Украйна”.

Москва каза, че руските сили имат право да провеждат маневри където искат на територията на страната и че действията им не са акт на агресия срещу Украйна.

Киев се страхува, че Кремъл, отдавна смятан за военен и политически съюзник на проруските сепаратисти в Донбас, търси претекст да атакува. Москва уверява, че не заплашва никого и на свой ред осъжда украинските провокации.

От началото си през 2014 г. досега военният конфликт в украинските райони Донецк и Луганск отне живота на над 13 000 души, а близо милион и половина бяха разселени.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: