Нов законопроект в САЩ предвижда увеличаване на военната помощ за Украйна с 300 милиона долара годишно

Комисията за външна политика на американския сенат одобри законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, включваща и предоставянето на смъртоносни оръжия. Целта е да се подпомогне Украйна в противодействието ѝ срещу руската агресия.

Новината идва, след като Киев призова Запада за повече подкрепа на фона на струпването на руски войски близо до границата с Украйна и в Крим.

Законопроектът за партньорство с Украйна в сферата на сигурността беше приет единодушно в сряда. Той предвижда помощ в размер от 300 милионa долара годишно за период до 2026 г., половината от които ще бъдат предоставени при определени условия. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от Камарата и от Сената и след това да бъде подписан от президента Джо Байдън.

„Тъй като [руският президент Владимир] Путин продължава да провокира ескалация на напрежението по границата с Украйна, ние единодушно декларираме твърдата си подкрепа за украинския народ и ангажимента си да защитаваме както своите национални интереси, така и най-близките си партньори,“ посочи в изявление сенатор Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения и член на Демократическата партия.

Законопроектът също така задължава президента Джо Байдън да докладва пред Конгреса дали 20-те компании и кораби, които участват в изграждането на газопровода “Северен поток 2”, могат да бъдат санкционирани. САЩ се противопоставят на почти завършения тръбопровод, който ще пренася газ от Русия до Германия под Балтийско море.

Само ден по-рано в ежегодното си обръщение към Федералното събрание руският президент Владимир Путин обвини неназовани от него западни държави в организиране на акции против Русия. Путин предупреди, че „те ще съжаляват за стореното от тях така, както още за нищо не са съжалявали“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: