Над 1700 поддръжници на Навални бяха арестувани по време на протести в Русия

В сряда вечер полицията в Русия задържа над 1700 протестиращи от цялата страна, които настояваха за освобождаването на опозиционния лидер Алексей Навални. Той е в затвора, откъдето има сведения, че здравословното му състояние се влошава.

От 3 седмици Навални е на гладна стачка с искане за по-добри медицински грижи за по думите му острите болки в гърба и краката му.

В същия ден, в който президентът Владимир Путин изнесе своята ежегодна реч за състоянието на нацията, в цялата държава се проведоха протести в подкрепа на най-популярния му опонент. Хиляди жители от Владивосток в Далечния изток до Калининград на Балтийско море участваха в демонстрациите на 21 април, които бяха организирани от лидерите на Антикорупционния фонд на Навални.

Според тях критикът на Кремъл е в сериозна опасност и може никога да не се възстанови, ако спешно не получи адекватна медицинска грижа.

Независимата организация за защита на човешките права “ОВД-Инфо”, която следи за арести на политически активисти, съобщава, че над 1700 души са били задържани до късно през нощта. Близо половината от арестуваните са в Санкт Петербург.

Сблъсък между полицията и протестиращите в Санкт Петербург


Сблъсък между полицията и протестиращите в Санкт Петербург

Протестите бяха организирани само няколко дни, след като властите започнаха процедура по затваряне на Антикорупционния фонд. Те смятат организацията за “екстремистка”.

Само няколко часа преди обявеното начало на демонстрациите руската полиция проведе масови арести на известни активисти от опозицията. Сред задържаните в Москва и Петербург са опозиционни политици като Владимир Рижков и хора от щаба на Навални, в това число Любов Собол и прессекретарят Кира Ярмиш. Срещу двете се води и дело за нарушаване на противоепидемичните мерки чрез призиви за демонстрации в подкрепа на Навални през зимата.

В сряда сутринта бяха арестувани и десетки други активисти от Москва, Санкт Петербург, Курган, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Сиктивкар, Иркутск, Красноярск, Хабаровск, Чита и Владивосток.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: