Влошаването на околната среда е най-сериозният световен проблем според младите българи

Над половината от младите българи смятат, че влошаването на състоянието на околната среда е най-сериозният световен проблем. Това сочи изследване на агенция Ипсос, финансирано от Европейския съюз. На второ място са бедността и гладът (45%), а на трето – измененията в климата.

Изследването е проведено между 29 октомври и 19 ноември 2020 г. В него са участвали общо 22 377 младежи от 23 държави на възраст между 15 и 35 години. Данните бяха представени на пресконференция на Фондация “Екообщество” от социолога Първан Симеонов.

Той коментира, че според него “няма съществена структурна разлика между мненията в България и мненията в Европа.” 40% от българските младежи се притесняват много или изключително много от климатичните промени в сравнение с 46% за ЕС.

Основна отговорност за справяне с климатичните промени носят бизнесът и индустрията според 54% от българите, а на второ място са националните правителства (43%). Средните стойности за ЕС по този показател са съответно 52% за бизнеса и 49% за правителствата.

Над три четвърти от интервюираните твърдят, че са подписвали петиция или биха гласували за политици, които дават висок приоритет на справянето с екологичните проблеми, а 68% са участвали или биха участвали в мирни протести, за да привлекат внимание към тази тема.

Резултатите от изследването бяха съобщени на международния Ден на Земята – 22 април, когато започва и срещата на световните лидери за борба с климатичните промени, организирана от Съединените щати.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: