Регулаторът на ЕС откри възможна връзка между ваксината на Johnson&Johnson и редки случаи на тромбози

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между ваксината срещу COVID-19 на компанията Johnson&Johnson и редки проблеми със съсирването на кръвта при хора, ваксинирани в САЩ. Регулаторът остава на мнението, че ползите от ваксината надвишават рисковете от възможни странични ефекти.

Съобщението на Европейската агенция по лекарствата дойде седмица след като здравните власти в САЩ препоръчаха временно спиране на използването на ваксината на Johnson&Johnson докато приключи проверката на няколко случая на проблеми с кръвосъсирването сред имунизирани с нея хора.

Става дума за общо осем случая на рядко срещан кръвен съсирек в кръвоносен съд в мозъка, придружен с тромбоцитопения – необичайно ниско ниво на тромбоцитите в кръвта. Те са сред общо 7 милиона ваксинирани с медикамента в САЩ. Американските регулатори все още не са обявили резултатите от своята проверка.

Европейският лекарствен регулатор започна своя проверка. Според нейния Комитет по лекарствена безопасност тези състояния трябва да бъдат включени в листовката на ваксината като много редки странични ефекти. Агенцията не препоръча ограничаване на употребата на ваксината и посочи, че не са идентифицирани конкретни рискови фактори.

„COVID-19 е свързан с риск от хоспитализация и смърт. Докладваните случаи на кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцитите са много редки и ползите от ваксината на Janssen [поделение на Johnson&Johnson] за предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти“, се посочва в съобщението на регулатора.

Ваксината на Johnson&Johnson е одобрена за употреба в Европейския съюз. Масовото ѝ прилагане обаче още не е започнало заради забавяне на доставките. След като САЩ съобщиха, че проверяват възможни странични ефекти, компанията съобщи, че ще забави допълнително доставките на ваксината си за Европа.

Европейската комисия има договор с Johnson & Johnson за 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. България е поръчала 2 милиона дози от тази ваксина.

По-рано Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможно да има връзка между ваксината на AstraZeneca и случаи на тромбоза, придружена от тромбоцитопения. Сега регулаторът посочва, че случаите си приличат.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: