“Западът” е искал да убие Лукашенко, смята Путин

В Беларус е бил в ход опит за преврат и за убийство на лидера Александър Лукашенко, смята руският президент Владимир Путин. В ежегодната си реч пред Федералното събрание Путин даде да се разбере, че зад тези предполагаеми действия стоят западни държави.

Изявлението му идва три дни след съобщенията на Москва и Минск, че в Беларус е бил предотвратен военен преврат и опит за отстраняване на Лукашенко. Беларуският лидер заяви, че заговорниците са планирали да отвлекат детето му и “да го затворят в мазе” на територията на Полша. Полша определи твърдението като лъжа.

В сряда руският държавен глава произнесе 17-ото си обръщение. То протече в момент на нарастващо напрежение между Русия и няколко други държави, сред които са Украйна, САЩ, Полша и Чехия.

За по-късно в сряда са насрочени демонстрации в цяла Русия в защита на опозиционера Алексей Навални, който изтърпява присъда в трудов лагер. Здравейто му е влошено, а затворническите власти не допускат до него независим лекар.

Според Кремъл вътрешните протести и нарастващият в света отпор срещу действия на Москва, смятани за злонамерени, са резултат от агресивна “западна” политика срещу Руската федерация.

В речта си в сряда Путин се обърна към неназовани от него “организатори на акциите” против Русия и предупреди, че “те ще съжаляват за стореното от тях така, както още за нищо не са съжалявали”.

Той призова опонентите си да не преминават “червената линия” в отношенията си с руската държава. “Ние сами ще решим къде да минава тази линия”, каза Путин.

В неделя френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците си да начертаят “червена линия” в отношенията си с Москва и да налагат санкции във всеки случай, в който Москва я премине.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: