След разкритията за ГРУ: Чехия изключи “Росатом” от търг за нова ядрена мощност

Правителството на Чехия няма да покани руската държавна компания “Росатом” за участие в търга за строителство на нова ядрена мощност в атомната централа в Дуковани. Решението е от “съображения за сигурност” и беше обявено от министъра на индустрията Карел Хавличек в понеделник.

Причина за този ход на Прага е разкритието за участие на агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, за което съобщи министър-председателят Андрей Бабиш на извънредна пресконференция в събота.

Чехия изгони 18 служители на посолството на Русия, които е идентифицирала като агенти на разузнавателните служби на Москва. Кремъл отвърли обвиненията и изгони 20 дипломати от посолството на Чехия.

“Росатом” оцени решението на Прага като “политически мотивирано”.

Атомната електроцентрала (АЕЦ) в Дуковани е пусната в експлоатация през 1985 г. по силата на споразумение между Чехословакия и Съветския съюз. Централата има 4 блока, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2035-2037 г. Това е единствената ядрена мощност на територията на днешна Чехия, защото втората АЕЦ на Чехословакия днес е на територията на Словакия.

През 2019 г. правителството на Чехия започна процедура за строителството на заместваща мощност в Дуковани, като плановете първоначално включват един реактор.

През януари 2021 г. Прага обяви, че няма да допусне до търга фирми от Китай от съображения за сигурност. Това стана по препоръка на партньори от НАТО и ЕС. Препоръката включваше и “Росатом”, но правителството на Чехия продължи преговорите с руската компания.

Изключването на “Росатом” стана факт едва след разкритията за участие на ГРУ във врзивовете през 2014 г.

Главният прокурор Павел Земан съобщи, че фотокопията от паспортите, с които двама руснаци са влезли в страната през 2014 г., са позволили да бъде установена тяхната истинска самоличност – Анатолий Чепига и Александър Мишкин, които Великобритания издирва за отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г.

Според министъра на вътрешните работи Ян Хамачек, който изпълнява длъжността и на външен министър, взривовете през 2014 г. са били планирани да станат извън Чехия, при транспортирането на боеприпасите. Той спомена конкретно България и оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

В съобщение до медиите компанията на Гебрев ЕМКО отрече взривените муниции да са били нейни, нито да е изнасяла въоръжение за Украйна “с произход от Чехия”.

Основната версия на разследващите в Прага е, че агентите на ГРУ са взривили склада, за да попречат на доставките на муниции за Украйна, която по това време има нужда от тях заради началото на сблъсъците с подкрепяните от Москва сепаратисти.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: