Депутати от „Изправи се! Мутри, вън!“ внесоха лобистка поправка тип „Ванко 1“

вторник, 20 април 2021, 13:30 ч.

В понеделник в деловодството на парламента те са внесли предложение за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с което се иска отмяна на Глава 26 и приемането на нови текстове за ускорено разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия. 

Предлага се нов чл. 368, според който, ако по досъдебното производство, от привличането на обвиняем за тежко престъпление са изтекли повече от две години или повече от една година за останалите случаи, то лицето да може да поиска делото да се разгледа от съда. В едноседмичен срок съдът се произнася, като дава на прокурора срок от 2 месеца да внесе делото за разглеждане. Ако това не стане, то съдът ще може да прекрати делото. 

В случай, че делото бъде внесено в този срок, но съдът установи, че са допуснати процесуални нарушения, то държавният обвинител ще има едномесечен срок да ги отстрани. В случай, че това не стане или се установят нови нарушения, то съдът да има правото да прекрати делото, гласят друга част от предложенията на парламентаристите от „Изправи се! Мутри вън!“. 

Те мотивират идеите си с необходимостта от „по-бърза работа на прокуратурата“, като излагат практика по дела пред Европейския съд за правата на човека, по които разследванията са били продължителни. 

По същество, ако така предложената промяна бъде гласувана, то облагодетелствани ще бъдат основно извършители на престъпления, чието разследване изисква множество процесуални действия, включително изпълнение на съдебни поръчки в чужбина, установяване и разпити на множество свидетели, изготвяне на експертизи и т.н. 

От мотивите към предложенията лесно може да се заключи, че вносителите търсят начин за сметка на обществения интерес, защитаван в случая от прокуратурата, да бъде осигурено преимущество на защитата на даден обвиняем, която ще може да се възползва от кратките срокове, за да осигури прекратяване на делото. 

По същество поправката няма да допринесе с нищо за повишаване качеството на правосъдието, но със сигурност би дала възможност дори за неправомерно въздействие от страна на адвокатите върху съдебния състав, който ще гледа дадено дело по искане на обвиняемото лице. 

В конкретния случай, един от вносителите на законопроекта – Николай Хаджигенов, се намира в конфликт на интереси, тъй като в качеството му на адвокат по наказателни дела има интерес от приемането на така предложените изменения в НПК.

В подобна позиция се намира и друг член от групата на “мутрите” в Народното събрание, както вече част от колегите им се обръщат към депутатите от “Изправи се! Мутри вън!”. 

Адвокат по наказателни дела е и заместник-председателят на парламента Татяна Дончева, която защитава обвиняеми лица, чиито разследвания продължават дълго време заради сложните финансово-счетоводни експертизи, възложени във връзка с обвиненията за укриване на данъци, пране на пари и други. 

Юристи коментираха, че лобистката акция на Хаджигенов, Бабикян, Капон и Василева е напълно в стила на други две депутатки от групата „Изправи се! Мутри вън!“ – Татяна Дончева и Мая Манолова. През 2006 г. в 40-то Народно събрание Мая Манолова е сред вносителите на поправка в Наказателния кодекс, която предвижда драстично намаляване на наказанието за принуждаване към проституция, припомня “Правен свят”. 

Макар да не присъства при гласуването на конкретния текст, когато той е отхвърлен, на следващото заседание на Правната комисия по инициатива на Татяна Дончева, предложението се прегласува и намаляването на наказанието за сводничество е прието. Благодарение на изменението в НК от ареста излиза рапърът Иван Главчев, известен като „Ванко 1“, тъй като съдът се опасява, че присъдата може да се окаже по-малка от задържането му под стража. 

Години по-късно председателят на 40-то Народно събрание и бивш съпартиец на Манолова и Дончева – социалистът Георги Пирински – ще изрази съжаление за приемането на лобистката поправка в полза на сутеньорите като ще я нарече „най-непростимият пропуск“. 

Проектозакона на депутатите от “Изправи се! Мутри, вън!” може да видите ТУК

Ето какво написа по повод на друго законодателно предложение на Мая Манолова журналистът Димитър Байрактаров във Фейсбук:

Държа да припомня на народния представител Мая Манолова, че следя много внимателно всяко нейно законодателно предложение, тъй като не съм забравил чл.417 от ГПК. Вместо да поиска банкова ваканция и хората да си вземат дъх, вчера Мая Манолова е внесла закон, с който отново е обслужила банките, ЧСИ-та и измамници, които източват българската държава, чрез ДДС например. С внесения законопроект Манолова иска да забрани събирането на публични вземания, установени с влязъл в сила акт след 13 март 2020 година. Обяснявам какво всъщност е направила, като давам елементарен пример.

Примерно измамник, който е източвал ДДС е установен и му е извършена ревизия. С изготвен ревизионен акт е установено неплатено ДДС за десетки милиони левове. Измамникът обжалва пред съда, но съдът потвърждава ревизионния акт на всички инстанции и той се превръща във влязъл в сила акт за публични вземания. Както сами се досещате този процес обикновено продължава години наред, акта влиза в сила след 13 март 2020 година. Няма да коментирам постановката за влизане на закон в сила със задна дата, която е несъстоятелна. Както сами разбирате с този закон не се атакуват банките, които запорират по силата на чл.417 от ГПК имущество на обикновени граждани, които останаха без работа заради епидемията, а точно обратно отварят се широки порти за действия на ЧСИ-та и банки! Бъдете здрави!

http://www.bnews.bg/

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: