Навършват се 96 години от кървавия атентат в “Света Неделя”

На 16 април се навършват 96 години от атентата в църквата “Света Неделя“. Това е един от най-кървавите в европейската история към онова време, а до Локърби и ерата на самолетните атентати – най-кървавият в света. Извършен е от паравоенната структура на Българската комунистическа партия.

Атентатът отнема живота на над 200 души, сред които жени и деца. Ранените са около 500.

По повод годишнината десетки граждани и организации поднесоха венци и цветя на паметната плоча, поставена до църквата. В храма беше отслужена панихида в памет на жертвите.

На 16 април 1925 г. в храма се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит два дни по-рано от други комунисти. Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и цар Борис III и да се създаде смут, който да позволи блокиране на държавата – условия, подходящи за по-лесно завземане на властта.

Ръководството на Военната организация на БКП възлага извършването на атентата на Петър Абаджиев, който влиза в контакт с клисаря на църквата Петър Задгорски. С негова помощ в продължение на няколко седмици на тавана в църквата са внесени 25 кг експлозив. Част от организаторите на атентата – Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров, успяват да избягат в Съветския съюз.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: