“Думите не стигат”. Украйна поиска от Запада помощ срещу заплахите на Русия

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова в четвъртък за по-голяма подкрепа от страна на Запада. “Думите не стигат”, каза той. Това се случва на фона на струпване на руски войски по границата между Русия и Украйна.

Кулеба се срещна в Киев със своите колеги от Естония, Латвия и Литва. Той ги призова да потърсят от своите партньори в Европейския съюз и НАТО “практическа подкрепа”.

Дмитро Кулеба обвини Москва, че “открито заплашва Украйна с война и унищожение на украинската държава”. Според него е важно да се покаже на Русия, че нейните действия в източна Украйна могат да имат “много болезнени” последствия.

Трите балтийски държави изразиха солидарност с Украйна и призоваха Москва да намали напрежението.

В петък предстои среща между украинския президент Володимир Зеленски и френския му колега Еманюел Макрон в Париж. Германската канцлерка Ангела Меркел ще се присъедини към тях по видео връзка.

В последните седмици Русия струпва военни части по границата с Украйна и на анексирания полуостров Крим.

Президентът на САЩ Джо Байдън и германската канцлерка Ангела Меркел вече призоваха Русия да намали военното си присъствие по границата.

По-рано Байдън призова директно президента на Русия Владимир Путин да намали напрежението и му предложи среща на територията на трета страна. Кремъл не прие предложението.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: